Hur får man bort mossa på taket?

Är det så att du har fullt med mossa på ditt tak? Om det inte är dags för nytt tak Göteborg inom kort, så är det bäst att se till att få bort denna mossa. Den kkan nämligen förhindra takets funktion och förstöra dina takpannor. Mossa på taket kan ge en massa besvär. Dels kan det göra att taket blir mycket fuktigare efter det har regnat eller snöat. Sedan kan mossan även växa in i i pannorna. Då hamnar fukten där och det kan leda till att då det  sedan blir minusgrader och frost ute kan mossan göra hål och spränga dem.

Varför blir det mossa på taket?

Orsakerna till mossa på taket kan vara många. Om huset ligger i ett skogsområde bland många träd kan det lättare växa mossa på taket. Sedan kan det även bero på vad för vinkel ditt tak har. Om huset ligger i mycket skugga kan även det ge en del mossa, då mossa inte gillar sol. Ett tak utan beläggning släpper igenom mycket fukt och är pannorna fuktiga under en längre tid så ökar risken för att mossa ska börja växa.

Så tar du bort mossan på taket

För att få bort mossan kan du ta på dig säkerhetsutrustning och kliva upp på taket med en  takskrapa och skrapa bort mossan. Om du har lertegelpannor så kan du göra en mossbehandling. Det kan du även göra om du harr ett nytt tak med bra glidyta eller om dina betongpannor är behandlade. 

Mossbehandling är dock inte att rekommendera för gamla betongpannor som redan har förlorat sin goda avledningsförmåga i och med att ytskiktet blivit slitet. I detta fall kan en takbehandling hjälpa. 

16 Apr 2021